На 6 декември Българска финтек асоциация взе участие в среща между президента на Република България – ген. Румен Радев, германски компании, развиващи дейност в страната, и представители на българската стартъп екосистема. Специален гост на събитието бе немският посланик у нас – Н.Пр. Кристоф Айххорн. В рамките на срещата Гергана Стоичкова – директор на БФА, представи българския финтек сектор пред гостите на събитието.

В своите приветствени речи президентът Радев и посланикът на Германия дадоха финтех индустрията в България като добър пример за пълноценно процъфтяващ иновативен сектор в региона. Президентът спомена, че страната е водеща по брой финтек компании, като цитира и други изводи от първия български финтек доклад. Той подчерта и лидерската позиция на България в Югоизточна Европа, както и цялостното нарастване на значимостта на сектора на финансовите технологии.

Споделеното сред участниците мнение бе, че българската стартъп екосистема се развива с изключително бързи темпове. България се утвърждава като водеща дестинация за стартиращи бизнеси в Европейския съюз, като София се нарежда в Топ 10 на градовете в Европа, подходящи за започване и развиване на предприемаческа дейност.

В срещата взеха участие още и Българската стартъп асоциация (BESCO), BVCA, Trending Topics, редица стартъп компании, както и фирми, представляващи германския бизнес в страната.

Обща снимка на участниците в срещата